Karta Bosne i Hercegovine

Geografska Karta Bosne i Hercegovine sa gradovima

Bosna i Hercegovina, važnije informacije

Kada tražite kartu Bosne i Hercegovine, prvo bi trebali da obratite pažnju da nađete mapu koja vam daje sve potrebne informacije o gradovima, mjestima, cestama, putnim pravcima kojima želite da se krećete. Na interaktivnoj mapi (gore) možete pomjerati prikazanu kartu gore-dole ili  lijevo-desno ili povećavati i smanjivati sliku karte pritiskom na znak plus-minus (+ -).

Ako pogledamo kartu vidimo da je ovo uglavnom brdovita zemlja pogotovo u centralnoj Bosni ali pored tih planiskih oblasti ima uz rijeku Savu u Posavini i blago ravničarski predio. A također na krajnem jugu ima izlaz na Jadransko more, kod Neuma koji je dug nekih 20 km što čini da je ovo i primorska zemlja.

U jugoistočnom dijelu Evrope nalazi se Bosna i Hercegovina okružena sa tri države i to granice sa Hrvatskom se nalaze na sjeveru, zapadu i jugu, sa Srbijom na istoku i Crnom Gorom takodjer na istoku.

Ovo pretežno brdovita zemlja, osim na sjeveru u slivu rijeke Save gdje se nalaze ravničarsko zemljite, na jugu preovladava stjenoviti kraško područje, a u centralnoj Bosni šumovita brda i planine.

Bosna i Hercegovina je okružena prirodnim reljefom je na sjeveru Panonskom nizijom i rijekom Savom, na istoku rijeka Drina, na jugu je Jadransko more, na zapadu rijeka Una i planinski masiv Dinare na jugozapadu.

Ono što Bosnu i Hercegovinu obilježava kao brdovitu je njen uglavnom brsko-planinski reljef ispresijecan sa riječnim tokovima uz koje se nalaze i neke prostrane doline. Takav teren je razlog zasto putne saobraćajnice prate veće doline rijeka i prolaze povoljnije pravcima kao što je uz rijeku Savu, Bosnu, Neretvu, Vrbas, sa većim brojem tunela pretezno Hercegovini i Istočnoj Bosni.

Bosna i Hercegovina se prostire na zapadnom dijelu Balkanskog poluostrva gdje je sa još nekoliko država obuhvata evropski jugoistok. Susjedne zemlje su Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

Najveći gradovi su: Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Zenica, Tuzla, Bihać, Bijeljina, Prijedor, Doboj, Brčko, Trebinje, Konjic, Bugojno, Bosanski Brod, Cazin, Derventa, Foča, Goražde, Gradačac, Gradiška, Sanski Most, Srebrenica, Teslic, Zvornik i drugi.

Zauzima površinu od: 51.129km2,  stanovništvo broji oko : 4.613.414 (prema popisu 1991.),  pozivni broj je +387.
Najveće rijeke: Drina, Bosna, Neretva, Vrbas, Una, Sava itd.
Planine: Bjelašnica, Jahorina, Prenj, Velež, Grmeč, Kozara, Vlašić, Majevica, Ozren itd.
Po regijama je podijeljena na Bosnu, Hercegovinu, Krajinu, Posavinu, Podrinje itd.
Ima dva entiteta: Federaciju Bih (sa deset kantona), Republiku Srpsku i Distrikt Brčko.

Auto karta Bosne i Hercegovine

Auto karta-mapa Bosne i Hercegovine
Auto karta-mapa Bosne i Hercegovine

Ako imate u planu da putujete u ovu zemlju onda vam je vjerovatno potrebna i auto karta Bosne i Hercegovine, ako trebate voziti između gradova radi lakšeg snalaženja u mjestima i gradovima, ili za planiranje nakraćeg putovanja kojeg želite. Ovdje su predstavljene karte ili mape koje će vam pomoći u tome.

Glavni saobraćajni pravci se se nalaze na relacijama: Sarajevo-Zenica, Sarajevo-Mostar-Čapljina, Banja luka-Gradiška, Banja luka- Doboj, Prnjavor-Doboj, Mostar-Međugorje, kao i još neke koje su u izgrdanji.

Možete preko Google Maps servisa napraviti planer putovanja (Route Planner) i izracun udaljenosti od vašeg mjesta do zeljenog grada.

Na ovoj auto karti možete vidjeti stanje na putevima u Bosni i Hercegovi, kao i informacije o radarskoj kontroli saobraćaja, radovima na kolovozu itd:
https://karta.amsbih.ba/#/

Kamere sa stanjem na putevima: https://kamere.amsbih.ba/#/kamere

Karta mapa Bosne i Hercegovine
Na ovoj karti možete naći informacije o magistralnim cestama, regionalnim i gradskim cestama, autocestama, stanju na putevima, zatvorenim saobraćajnim pravcima, radovima na putu, upozorenjima za vozače, graničnim prelazima, frekveniji vozila, audio i video izvještaj o stanju na putevima i drugo. Pogledaj više na linku.

Saobraćaj motornih vozila u BiH

U Bosni i Hercegovini ceste i magistralni putevi su određeni njenim geografskim položajem između Balkanskog poluostrva i njegove unutrašnjosti i Jadranske obale. Glavni putni pravci su usmjereni prema Panonskoj niziji sjeverno i Moravskom basenu istočno. Razvoj saobraćaja je uslovljen planinskim terenom i u nekim dijelovima zemlje težom neprohodnošću.

Ako bi sabrali ukupnu dužinu puteva u Bosni i Hercegovini onda ona iznosi 21.846 km (2005. godina), od toga je 11.425 km betonski, asfaltni putevi.

Autoputevi nisu na zavidnom nivou i mnoge dionice se još uvijek grade, tako da dužina autoputeva nije velika, a dionice su povezane sa planiranim koridorom 5c i sa ulaznim magistralama za Sarajevo i Banjaluku, koji predstavljaju najveće centre u zemlji.

Kroz Bosnu i Hercegovinu su planirani da prolaze Evropski koridori ili njihovi nastavci a to su:

  • Autoput E-65 – veoma kratka deonica preko hercegovačkog primorja (Neum) – Republika Hrvatska je započela izgradnju mosta do Pelješca kojom bi ovaj evropski autoput zaobišao bosansku teritoriju
  • Autoput E-73 – Brod (granica sa Hrvatskom) – Doboj – Zenica – Sarajevo – Mostar – Čapljina (granica sa Hrvatskom) – Ovo je najvažniji drumski put u zemlji, a predstavlja alternativnu trasu putu E-65.
  • Autoput E-661
  • Autoput E-761 – deonica Bihać – Jajce – Donji Vakuf – Zenica – Sarajevo – Pale – Višegrad (granica sa Srbijom).
  • Autoput E-762 – deonica Sarajevo – Foča (granica sa Crnom Gorom).

Tako a je auto put Koridor 5c planiran kao najvažniji saobraćajni pravac kroz Bosnu i Hercegovinu:

Također treba napomenuti da Bosna i Hercegovina ima dobro uspostavljen drumski, železnički, vazdušni i vodni saobraćaj.

Mapa Bosne i Hercegovine

Mapa-karta bosna-i-hercegovina
Mapa-karta Bosna i Hercegovina – © OpenStreetMap contributors

Za planiranje putovanja svakako je dobra ideja pogledati i karte susjednih zemalja tako da ako putujete prema zapadnim zemljama onda će vam koristiti karta Hrvatske, Slovenije, Austrije ili karta Njemačke, a ako idete prema istoku onda pogledajte još i kartu Srbije ili Crne Gore.

Bosna i Hercegovina turističke destinacije

Kao turističke destinacije mogu se ubrojati:  Jadransko more kod Neuma, Blidinje jezero, rijeka Bosna, Buško Blato, Deransko jezero, Dinarske planine, Drijen Vrelo, rijeka Drina, Jablaničko jezero, rijeka Neretva, rijeka Sava i rijeka Vrbas. Također zimske destinacije: planine Jahorina, Bjelašnica, Vlašić.

Bosna i Hercegovina prirodna bogatstva

Bosnia i Herzegovina ima raznovrsna mineralna bogatsva koja uključuju: rude željeza, bakar, zink, kobalt, nickel, gips, pijesak, ugljen, boksit, olovo, kromit, mangan, glina, sol, šume i hidroelektrane.

Bosna i Hercegovina prirodne opasnosti

Bosna i Hercegovina ima i prirodne opasnosti, među kojima su i razorni zemljotresi, klizišta.

Pitanja okoliša: Bosna i Hercegovina ima niz ekoloških problema. Oni uključuju zagađenje zraka metalurškim postrojenjima. Postoje ograničena mjesta za odlaganje gradskog otpada.
Ratni sukobi 1992-95. uzrokovali su uništenje infrastrukture i nestašicu vode. Uz to, zemlja se susreće sa krčenjem šuma.

Ostale informacije o Bosni i Hercegovini

vremenska-prognoza Vremenska prognoza za Bosnu i Hercegovinu.

web kamere Web kamere u Bosni i Hercegovini: Putevi u BiH, ceste, Jahorina, Bjelašnica.