Karta Hrvatske

Geografska Karta Hrvatske sa gradovima

Zagreb, City of Zagreb, Croatia

Hrvatska, važnije informacije

Ako vam je potrebna kartu Hrvatske zbog putovanja ili ako želite krenuti ka nekom mjestu, prvo bi trebali da obratite pažnju da nađete mapu koja vam daje sve potrebne informacije o gradovima, mjestima, cestama, autoputevima i sl. Ovu prikazanu mapu (gore) možete prilagoditi s pomjeranjem prikaza na karti gore-dole ili  lijevo-desno ili povećavati i smanjivati sliku karte pritiskom na znak plus-minus (+ -).

Kada pogledamo kartu Hrvatske vidimo da je ovo zemljopisno raznolika zemlja, na sjeveru i sjeveroistolku u Slavoniji je ravničarski teren uz rijeku Savu. A također je i Mediteranska zamelja sa dugom obalom i otocima uz Jadransko more, što čini da je ovo i primorska zemlja.

Ako gledamo gdje se nalazi na mapi Europe onda visimo da je zemljopisno nalazi u južnom dijelu Srednje Europe te u sjevernom dijelu Sredozemlja. Na istoku ima granicu sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, na jugu s Crnom Gorom, na sjeveru ima granicu sa Mađarskom i Slovenijom, a na zapadu se nalazi Italija s kojom ima i morsku granicu na Jadranskom moru.

Hrvatska ima površinu kopna i mora, kopneni dio iznosi 56.578 km², a površina mora uz obalu 31.067 km² , tako da je srednje velika europska zemlja. Hrvatska je po uređenju republika, a Zagreb je političko, kulturno, znanstveno i gospodarsko središte i također glavni grad. Kulturološki utjecaji na Hrvatsku najviše su dolazili su iz srednjoeuropskog i sredozemnog kulturnog regiona, tijekom povijesti.

Hrvatska se nalazi u jugoistočnom dijelu Europe, okružena sa šest država i to granice sa Slovenijom i Mađarskom se nalaze na sjeveru, sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom na istoku, Crnom Gorom na jugoistoku i Italijom na jugu i jugozapadu.

Ovo je ujedno i kopnena i primorska zemlja, pretežno brdovita u predjelu Like i Korduna i Dalmacije i ravničarska u Slavoniji i Zagorju.

Hrvatska je okružena prirodnim reljefom je na sjeveru Panonskom nizijom, na istoku rijekom Dunavom i Savom, na jugu je Jadransko more i planinski masiv Dinare na jugoistoku.

Prometne saobraćajnice u biti polaze od Zagreba prema istoku kroz Slavoniju i kroz Dalmaciju prema Dubrovniku, kao i zapadno prema Sloveniji.

Hrvatska se prostire na zapadnom dijelu Balkanskog poluostrva gdje je sa još nekoliko država obuhvata evropski jugoistok. Susjedne zemlje su Italija, Slovenija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora.

Najveći gradovi su: Zagreb (glavni grad), Bjelovar, Slavonski Brod, Dubrovnik, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Gospić, Čakovec, Osijek, Požega, Rijeka, Sisak, Split, Šibenik, Varaždin, Virovitica, Vukovar, Zadar, Pazin, i drugi.

Zauzima površinu od: 56.578 km²,  U Hrvatskoj je po popisu stanovništva iz 2011. godine živjelo 4.284.889 stanovnika,  pozivni broj je +385.
Najveće rijeke: Sava, Drava, Krka, Dunav itd.
Planine: Velebit, Dinara, Mla Kapela, Papuk, Medvednica itd.

Jedinice lokalne samouprave po Ustavu su općine i gradovi. Hrvatska je teritorijalno i administrativno podijeljena na 128 gradova i 428 općina. Najnižu razinu samouprave čine općine i gradovi. Hrvatska je sastavljena od dvadeset županija. Glavni grad Hrvatske je Zagreb koji je također po statusu županija. Nekoliko teritorijalno povezanih općina i gradova čine jednu Županiju. Najbrojnije po broju stanovnika su županije Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka, Primorsko-goranska i Osječko-baranjska, dok prostorno najviše obuhvata Ličko-senjska, a Međimurska županija najmanje.

Auto karta Hrvatske

Auto karta-mapa Hrvatske
Auto karta-mapa Hrvatske – © OpenStreetMap contributors

Ako imate u planu da putujete u ovu zemlju onda vam je vjerovatno potrebna i auto karta Hrvatske, ako trebate voziti između gradova radi lakšeg snalaženja u mjestima i gradovima, ili za planiranje nakraćeg putovanja kojeg želite. Ovdje su predstavljene karte ili mape Hrvatske koje će vam pomoći u tome.

Mreža autoceste je dosta dobro razijena u Hrvatskoj, a veći infrastrukturni projekti, intenzivna gradnja i povezivanje Hrvatske na gradnji autocesta započeli su 2000. godine. Ukupna dužina autocesta u Hrvatskoj je preko 1400 kilometara, tako da su svi veći gradovi povezani sa Zagrebom.

Možete preko Google Maps servisa napraviti planer putovanja (Route Planner) za Hrvatsku i izracun udaljenosti, od vašeg mjesta do zeljenog grada.

Na ovoj auto karti možete vidjeti stanje na putevima u Hrvatskoj, kao i informacije o radarskoj kontroli saobraćaja, radovima na kolovozu itd:
www.hak.hr

Kamere sa stanjem na putevima Hrvatske: www.hak.hr

Karta mapa Hrvatske

Na ovoj karti Hrvatske možete naći informacije o magistralnim cestama, regionalnim i gradskim cestama, autocestama, stanju na putevima, zatvorenim saobraćajnim pravcima, radovima na putu, upozorenjima za vozače, graničnim prelazima, frekveniji vozila, audio i video izvještaj o stanju na putevima i drugo. Pogledaj više na linku.

Promet u Hrvatskoj

Glavni putni pravci su usmjereni od Zagreba kao velikog središta prema drugim većim gradovima u zemlji kao i prema zapadnoj i sjevernoj Europi. U Hrvatskoj ceste i magistralni putevi su određeni njenim geografskim položajem između Balkanskog poluostrva i njegove unutrašnjosti i Jadranske obale.

Ako bi sabrali ukupnu dužinu autosecti onda iznosi preko 1400 kilometara u Hrvatskoj, a mnoge dionice se još uvijek grade.

Kroz Hrvatska su planirani da prolaze Evropski koridori ili njihovi nastavci a to su: Autoput E-65 – veoma kratka deonica preko hercegovačkog primorja (Neum) – Republika Hrvatska je započela izgradnju mosta do Pelješca kojom bi ovaj evropski autoput zaobišao bosansku teritoriju, također Koridor 5c planiran kroz Slavoniju kao jedan od važnijih prometnih pravaca kroz Hrvatsku.

Hrvatska je pomorska zemlja jer na Jadranskom moru ima i svoje luke. Najveća luka je Rijeka na Jadranu s više od 13 milijuna tona tereta u 2007. godini, dok je Zračna luka kod Zagreba najveća zračna luka u državi s najvećim brojem prevezenih putnika i jedinica tereta.

Mapa Hrvatske

Mapa-karta hrvatska
Mapa-karta Hrvatska – © OpenStreetMap contributors

Za planiranje putovanja svakako je dobra ideja pogledati i karte susjednih zemalja tako da ako putujete prema zapadnim zemljama onda će vam koristiti karta Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije ili karta Njemačke, a ako idete prema istoku onda pogledajte još i kartu Srbije ili Crne Gore.

Hrvatska turističke destinacije

Možda bi u Hrvatskoj željeli posjetiti neke primjere svjetske baštine kao što su:
Nacionalni park Plitvička jezera, Dioklecijanova palača, Gradska jezgra Dubrovnika, Eufrazijeva bazilika, Gradska jezgra Trogira, Šibenska katedrala, Starogradsko polje na Hvaru, stećci, Mletačke utvrde od 15. do 17. stoljeća: Stato da Terra i zapadni Stato da Mar u Šibeniku i Zadru. Također tu su i nacionalni parkovi: Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak, Sjeverni Velebit itd.

Hrvatska prirodna bogatstva

Hrvatska ima raznovrsna mineralna bogatsva koja uključuju: rude, metale, morske potencijale za turizam.

Ostale informacije o Hrvatskoj

Što se tiče vremena i klime u Hrvatskoj ona je umjereno kontinentalna u unutrašnjosti što je posljedica položaja u sjevernom umjerenom pojasu. Klima je mediteranska (sa suhim i toplim ljetima te vlažnim i blagim zimama) u primorskom dijelu, dok je submediteranska (s nešto hladnijim zimama i toplijim ljetima) u zaleđu, a pretplaninska i planinska u gorskoj Hrvatskoj .

Temperatura u unutrašnjosti je u prosjeku: siječanj 0 do 2 °C, kolovoz 19 do 23 °C dok je u primorju prosječna temperatura: siječanj 6 do 11 °C, kolovoz 21 do 27 °C.

Jadranska obala jedna od najsunčanijih u Sredozemlju sa prosječno 2.600 sunčanih sati godišnje, a temperatura mora ljeti je u prosjeku od 25 °C do 27 °C.

vremenska-prognoza Vremenska prognoza za Hrvatsku.

web kamere Web kamere u Hrvatskoj: Gradovi i mjesta