Auto karta Slovenije

Geografska Karta Slovenije sa gradovima

Ljubljana, Osrednjeslovenska, Slovenia

Slovenija, važnije informacije

Ako vam je potrebna auto karta Slovenije zbog putovanja ili ako želite krenuti ka nekom mjestu, prvo bi trebali da obratite pažnju da nađete mapu koja vam daje sve potrebne informacije o gradovima, mjestima, cestama, autoputevima i sl. Ovu prikazanu mapu (gore) možete prilagoditi s pomjeranjem prikaza na karti gore-dole ili lijevo-desno ili povećavati i smanjivati sliku karte pritiskom na znak plus-minus (+ -).

Kada pogledamo kartu Slovenije vidimo da je ovo zemljopisno raznolika zemlja, na sjeveru i sjeveroistolku u Slavoniji je ravničarski teren uz rijeku Savu. A također je i Mediteranska zamelja sa dugom obalom i otocima uz Jadransko more, što čini da je ovo i primorska zemlja.

Republika Slovenija se nalazi na jugu Srednje Europe, to je podalpska, a manjim dijelom i sredozemna i panonska država, koja na zapadu graniči s Italijom, na sjeveru s Austrijom, na sjeveroistoku s Mađarskom, na istoku i jugu s Hrvatskom, a na jugozapadu ima izlaz na Jadransko more.

*

Slovenija se nalazi u Srednjoj Europi na dodiru Alpa, Dinarskog gorja, Panonske nizine i Sredozemlja. Klimu čini mješavina alpskog, sredozemnog i kontinentalnog podneblja. U sjeverozapadnom dijelu države prevladavaju Alpe s najvišim vrhom Triglavom (2864 m).

Slovenija je članica Euro zone, Ujedinjenih nacija, Evropske unije i NATO saveza. Glavni grad je Ljubljana, a o znamenitostima Ljubljane pogledajte ovu reportažu.

Mala država po povšini, a u njoj se dodiruju četiri glavna evropska geografska regiona: Alpi, Dinaridi, Panonska nizija i Sredozemlje. Najviša tačka Slovenije je Triglav (2.864 m;). Prosečna nadmorska visina je 557 metara. Polovina Slovenije je prekriveno šumom što je čini trećom najpošumljenijom državom u Evropi, odmah iza Finske i Švedske i pruža joj fantastične uslove za razvoj turizma.

Republika Slovenija je primorska i podalpska država na jugu Srednje Evrope. Turistički biseri Slovenije su: Bledsko jezero, Bohinj, Portorož i svetski čuvena pećina Postojnska jama. Koristan servis je vremenska prognoza za Sloveniju.

*

Najveći gradovi su: Ljubljana, Celje, Kopar, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo Mesto, Ptuj, Slovenj Gradec, Velenje  i drugi.

Auto karta Slovenije

Auto karta-mapa Slovenije
Auto karta-mapa Slovenije – © OpenStreetMap contributors

Izaberite vrstu mape: geografsku, satelitsku ili u 3D tehnologiji, a zumirajte i koristite navigaciju u zavisnosti od pozicije i jasnoće detalja koji su Vam potrebni.

Ako imate u planu da putujete u ovu zemlju onda vam je vjerovatno potrebna i auto karta Slovenije, ako trebate voziti između gradova radi lakšeg snalaženja u mjestima i gradovima, ili za planiranje nakraćeg putovanja kojeg želite. Ovdje su predstavljene karte ili mape koje će vam pomoći u tome.

Mapa Slovenije

Mapa-karta Slovenija
Mapa-karta Slovenija – © OpenStreetMap contributors