Karta Slovenije

Ako želite da vidite detaljnije kartu Slovenije možete koristiti oznake + ili – na mapi.

Ovdje su prikazane interaktivne karte Slovenije koje možete koristiti za planiranje putovanja kroz ili preko Slovenije, ili za pregledanje gradova i mjesta koja želite posjetiti.
Karte daju potpune geografske informacije za ovaj dio srednje Evrope gdje se Slovenija i nalazi, tako da imate vizualni pregled kretanja i planirati putovanje. Kartu možete pomjerati i prilagođavati pokretima miša na računaru ili dodirom na mobilnom uređaju.

Karte Slovenije

Ljubljana, Osrednjeslovenska, Slovenia


View Larger Map

Slovenija je republika koja se nalazi na južnom dijelu Srednje Europe, to je najvećim dijelom podalpska zemlja, a jedan manji dio obuhvata i sredozemno i panonsko područje. Okružena je sa planinskim lancima Alpa, Dinarskog gorja, Panonske nizine na istoku  i Sredozemlja na jugu.

Okružena je sa četiri države, na istoku i jugu graniči sa Hrvtaskom, na sjeveroistoku s Mađarskom,  na sjeveru s Austrijom, a na zapadu sa Italijom. Također spada u zemlje koja ima izlaz na Jadarnsko more u Piranskom zaljevu.

Slovenija je članica Europske Unije i NATO saveza (od 1. 5. 2004.) a također  i Ujedinjenih naroda. Nalazi se u srednjoj Evropi, glavni grad je Ljubljana, veći gradovi su: Maribor, Celje, Velenje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica, Koper, Izola, Piran. Slovenija je imala 1.964.036 stanovnika kao što je pokazao popis stanovništva iz 2002 godine. Ima površinu: 20.273 km2, a pozivni broj za Sloveniju je: +386.

Moderna Slovenija svoju nezavisnost je stekla 1991. do tada je bila u sastavu SFRJ, a prije drugog svjetksog rata bila je u sastavu Kraljevine Jugoslavije.

Promet/saobraćaj kroz Sloveniju se uglavnom odvija drumskim i željezničim transportom, a kroz Sloveniju prolaze prometni pravci, auto putevi, magistralni putevi iz pravca srednje Europe prema Jadranskom moru i Balkanu i obratno. Tako na primjer autocesta preko Ljubljane spaja Maribor i glavnu luku Koper, ili spaja Ljubljanu prema Klagenfurtu i dalje prema Austriji.
Ima dobru mrežu magistralnih puteva i željezničkih pruga, a iz pravca Hrvatske je sagrađen smjer   Zagreb – Novo Mesto – Ljubljana – Karavanke. Aerodromi se nalaze u Ljubljani i Mariboru.

Slovenija je sastavljena od 12 statističkih regija, a one su prikazane na listi ispod:

 1. Gorenjska
 2. Goriška
 3. Jugoistočna Slovenija
 4. Koruška
 5. Notranjsko-kraška
 6. Obalno-kraška
 7. Središnja Slovenija
 8. Podravska
 9. Pomurje
 10. Savinjska
 11. Donjoposavska
 12. Zasavlje

Saobraćajne Karte Slovenije

Karta 1
karta slovenije
© OpenStreetMap contributors
Karta 2
karta slovenije 2
© OpenStreetMap contributors